Страхът от математиката причинявал болка

Страхът преди решаване на математическа задача активизира части от мозъка, които отговарят за усещането за болка, установиха учени от Чикагския университет. Данните сочат, че дори очакването на „страшно събитие”, каквото е решаването на задача, може да причини в определени случаи болезнени усещания.

Учените са изследвали феномена, известен като „страх от математика” (Mathematical anxiety), или „математическа фобия”, описан още през 1972 година. Според изследователите, честите психически разстройства на студенти и ученици преди или по време на изпити са свързани с недостатъчната подготовка по предмета, съобщи PlosOne.org.

Центровете на болката се активират не само по време на решаване на задачата, но и в очакването за това изпитание, твърдят учените. Дразнител в случая се явява самият предмет, математиката, а не свързаните с нея действия. Така например, активност в центровете за болка се наблюдава при хора, на които просто е даден учебник по математика или са били помолени да влязат в клас.

Страхът от математиката може да бъде признат за пълноценно заболяване, тъй като при него са налице негативни физически и психологически реакции, а това е характерно и за други фобии, отбелязват учените.

Коментар