Учени управляват плъх от разстояние

Нова технология за отдалечено взаимодействие ни приближава до вълнуващия свят на филма Аватар. В рамките на европейския проект Beaming бе създаден аватар, който може да се управлява дистанционно, от 12 километра разстояние.

За целите на експеримента е използван не истински човек, а плъх, поставен в клетка с датчици за движение и камери, които проследяват всяко негово движение. Специална програма преобразува образа на животното в аватар на човек, който се наблюдава от друг човек с шлем за виртуална реалност, отдалечен на няколко километра.

При преместване на плъха, в шлема се наблюдават съответни движения на аватара. В клетката е имало също малък робот с поднос за храна, който се управлява дистанционно от човека с виртуалния шлем. Задачата на експеримента е била плъхът да се придвижи от единия край на клетката до другия, подманен от храната, която му поднася робота.

Учените от Университета на Барселона се надяват, че тяхната разработка ще издигне на ново ниво системите за изучаване поведението на животните. Технологията може да се използва също за създаване на виртуални конференции с отдалечени на много километри участници.

Коментар