Нов рекорд за изчисления наум

Нов рекорд бе постигнат на световния шампионат по изчисления наум. 17-годишният Андреас Бергер от университетския град Йена, Германия изчисли за 14 секунди корен от десетцифреното число 7 533 198 436 – верният отговор е 86 794.

       
         

В математиката няма нищо по-просто от извличане на корен, споделя Бергер, цитиран от ИТАР-ТАСС. Световен шампион става още един негов сънародник – 12-годишният Мартин Дрес от Кадолцбург.

В състезанието, проведено в Германия, са участвали 35 младежи от осем страни, които е трябвало да решат за два часа 45 страници със задачи.

Участниците в турнира са пресмятали наум операции с шестцифрени числа, вкл. разделяне и умножени на дроби, без да използват никакви други средства – писалка, хартия или калкулатор. Андреас Бергер е решил вярно 80% от задачите.

Един от организаторите на турнира за младежи е Герт Митринг, осемкратен световен шампион по математика наум сред възрастните. Той фигурира и в Книгата на Гинес с рекордното изчисление на корен на 13-та степен от 100-цифрено число за време от 13,3 секунди.

Коментари по темата: „Нов рекорд за изчисления наум”

добавете коментар...

  1. nikito_blend

    Въъъй, 45 страници със задачи за 2 часа и то наум.

Коментар