Прекомерният интернет не е риск за повечето деца

Дългите часове пред компютъра не са признак за проблемна употреба на интернет. Това е едно от основните заключения от новия доклад на европейската изследователска мрежа „Децата на ЕС онлайн”, който се фокусира върху прекомерната употреба на интернет сред децата на възраст между 11 и 16 години.

Данните сочат, че за повечето деца времето, прекарано онлайн, не представлява риск. Вреда от прекомерна употреба се наблюдава сред малък процент от по-големите деца, които изпитват емоционални затруднения и са склонни да търсят силни усещания, съобщи Националният център за безопасен интернет. В България 91% от децата използват интернет, като 83% от тях са онлайн всеки ден или почти всеки ден.

В проучването са включени и нездравословните аспекти на прекомерната употреба като липса на сън или апетит, несправяне с домашните работи, нарушен социален живот, безцелно сърфиране или несполучливи опити за намаляване на времето в интернет.

Препоръки към родителите:

• Превантивните действия трябва да започнат, преди детето да използва интернет активно, като се обърне внимание на тревожни симптоми като склонност към силни усещания и емоционални затруднения.

• Ограничаването на достъпа не е добра стратегия за превъзмогване на прекомерната употреба, защото не засяга истинските причини за проблема.

• Ако вашето дете изпитва всичките аспекти на прекомерната употреба, препоръчително е да се обърнете към психолог, защото най-вероятно зад това поведение се крие сериозен проблем в реалността.

Според резултатите, само 1% от европейските деца са се сблъсквали и с петте аспекта на прекомерната употреба. Това са и потребителите, които съобщават за допълнителни психологически и емоционални затруднения, които влияят както върху виртуалния, така и върху реалния им живот.

Процентът на децата, които са се сблъсквали поне с един от петте аспекта на прекомерна употреба, е от 17% в Италия до 49% в Естония. В България това са по-малко от половината млади потребители – 44%. По-често прекомерната употреба е свързана с безцелно сърфиране – 42%, а само в 17% от случаите децата споделят за нарушен сън или хранене заради интернет.

„В България процентът на децата, които използват интернет прекомерно, е един от трите най-високи в Европа. Но не трябва да забравяме, че не количеството, а качеството на времето в интернет определя дали то ще бъдат вредно или полезно за младите потребители. Тук е и ролята на родителите и училището, които трябва да насърчават позитивната, но балансирана употреба на интернет”, коментира Луиза Шахбазян от Националния център за безопасен Интернет към Фондация „Приложни изследвания и комуникации”, която отговаря за изследването в България.

От „Децата на ЕС онлайн” препоръчват на родителите да се ангажират активно с онлайн заниманията на детето. Важно е детето да знае, че може да се обърне към родителите си в случай на опасност, но не само. „Директното и открито общуване между родители и деца увеличава вероятността детето да развие добри дигитални умения и да избегне вредните последствия от прекомерната употреба на интернет в бъдеще”, съветват експертите.

Коментар