ЕК ще накаже сурово 6 компании за електроника

Шест големи компании за електроника ще бъдат глобени от Европейската комисия, заради уговорка помежду им да фиксират цените на кинескопите за телевизори. Очаква се санкцията да бъде обявена в края на месеца, съобщи Ройтерс, позовавайки се на четири независими източника, запознати подробно с разследването.

       

В списъка попадат LG, Philips, Samsung SDI, Thomson (Technicolor от 2010 г.), Matsushita (Panasonic от 2008 г.) и Toshiba. В края на 2007 г. Комисията обискира офисите на шестте компании и иззе документи, които потвърждават ценовия заговор.

Очаква се тежко наказание, тъй като картелът е действал в продължение на повече от едно десетилетие от края на 90-те години на миналия век. Според законие на ЕС, глобата за подобно нарушение може да достигне 10% от оборота на компаниите.

При най-тежката санкция, Philips ще трябва да плати 2,9 млрд. долара, а LG Electronics — 5,0 млрд. долара. Малко вероятно е обаче наказанието да достигне пълния размер.

Част от глобата ще бъде платена от съвместните предприятия, формирани от участниците в заговора – LG Philips Display (между Philips и LG Electronics) и MT Picture Display (между Matsushita и Toshiba).

Комисията е получила информация за заговора от тайванската компания Chunghwa Picture Tubes, която е сътрудничила на следствието, за да избегне наказание. Обвинението към шестте компании беше повдигнато през септември тази година.

Коментар