Таблетите са най-желан подарък

Предстоящият в края на годината празничен сезон ще нанесе още един удар по персоналните компютри. Проучване на PriceGrabber сред американските онлайн купувачи установява, че повечето от тях (59%) предпочитат да получат за подарък таблет вместо персонален компютър.

На въпроса какъв да бъде таблетът 63% от анкетираните са заявили, че искат пълноразмерна версия на iPad, а 24% – по-компактен iPad mini. Моделът Galaxy Note Tab е желан от 22%, а други 20% от онлайн купувачите се надяват да им подарят Kindle Fire HD. Около 13% искат за подарък Surface на Microsoft.

Таблетите стават все по-популярни и са един от най-желаните подаръци за коледните празници. За това допринася и появата на устройства с цени 200-300 долара.

Резултатите от проучването не вещаят нищо добро за пазара на персонални компютри, който страда от проблемите в световната икономика и нарастващата симпатия на потребителите към таблетите. Според Gartner, през последното тримесечие са продадени 87,5 млн. персонални компютъра, което е спад от 8,3% на годишна база. Данните на IDC сочат 8,6% спад при таблетите.

Коментар