Приложенията се сриват по-рядко при Windows 8

Новата операционна система Windows 8 се срива с 55% по-рядко и освен това е с 84% по-малко разочароваща, отколкото своя предшественик – Windows 7. Това сочат резултатите от проучване на Soluto, разработчик на софтуер за PC оптимизация.

Генералната статистика показва, че честотата на сривовете на Windows 8 е средно 3,1 пъти месечно за един потребител, докато при Windows 7 този показател е 7,1 пъти.


Сривовете при Windows 8 рязко са намалели в сравнние с Windows 7
(източник: Soluto)

Европейски страни като Унгария и Португалия възприемат Windows 8 бързо – проникването на новата ОС в Унгария е почти 9%, а в Португалия е 5,29%. Китай също се движи бързо, с повече от седем процента от потребителите работещи на Windows 8. Американците обаче са заели изчаквателна позиция, в резултат на което само 3,4% от потребителите са преминали към Windows 8.

В допълнение, новата операционна система прониква много по-ефективно на пазара за таблети, отколкото Windows 7, благодарение на сензорните си възможности. Докато по-малко от 2% от Windows 7 машините са таблети, почти 5% са таблетите при Windows 8.

Интересен резултат е, че десктоп употребата на новата ОС е малко по-висока – почти 51 на сто от Windows 8 инсталациите са на настолни компютри, в сравнение с 48,5% при Windows 7.


Засега Windows 8 има по-голямо проникване сред десктопите от Windows 7 (източник: Soluto)

Някои приложения се сриват по-рядко при работа под управление на Windows 8, установява Soluto. Сред тях е Google Drive, най-честият виновник за „крашове” при Windows 7 – при почти една трета от всички потребители. Под управление на Windows 8 обаче Google Drive се срива само при един процент от потребителите.

TuneUp Utilities също бележи рязък прогрес в стабилността – сривовете тук са намалели от 20% при потребителите на Windows 7 до само 5% при Windows 8, отбелязва VentureBeat.com.

Други приложения обаче се сриват повече под управление на Windows 8. Така например, Facebook Video Calling се „крашва” поне веднъж на месец за нещастие на 13% от своите потребители, докато под Windows 7 страдат само 1% от потребителите. Почти два пъти по-често при Windows 8 се срива и софтуерът iTunes на Apple.

Собственият браузър на Microsoft – Internet Explorer – се срива под Windows 8 със същата честота, както и досега.

Soluto проследява и покупките на РС с новата операционна система. Най-често Windows 8 се ползва на компютрите на HP (16,83%) и Dell (14,65%), които заедно имат над 31% от пазара на новата ОС, следвани от Gigabyte (10,71%), Asus (10,32%) и Acer (8,72%).

по темата: „Приложенията се сриват по-рядко при Windows 8”

добавете коментар...

  1. zapoznat

    Към "към "zapoznat""

    Това колко съм грамотен (според теб) едва ли има нещо общо с това колко съм технологично запознат…

    Има нещо, което се нарича техническа грешка, ако си чувал…
    Пиши по цял ден на български с латиница и после пиши на кирилица, за да усетиш разликата в неволното заменяне на "Ъ" с "А".

    Вместо да се заяждаш, по-добре щеше да бъде, да беше написал нещо по темата…
    Защо не коментираш платените проучванията на големите корпорации, които вървят ръка за ръка с кампаниите по промотирането на нови продукти ?
    А статиите в различни издания (не само български), които също са платени или спонсорирани от такива компании ?

  2. към "zapoznat"

    Е да се изказваш по високотехнологични теми и да пишеш неграмотно, е направо противно. "сръвни" се пише "срАвни" – не казваш ръвен, а равен, тъпак такъв!

  3. zapoznat

    Че то е ясно защо според статистиката Win 8 по-малко забива.
    Ами да се сръвни броя инсталирани Win 7 и броя Win 8 ?
    Нормално е 3 машини за статистика да дават по-малко на брой резултати спрямо резултатите на 3000 машини.

    Много ми е интересно колко ли е платено за това проучване ?
    И от кого :)))

    "Проникването на новата ОС в Унгария е почти 9%" – чакайте бе хора… кога стана това проникване, че то за една година с тия темпове ще завладее всички компютри )

  4. :)

    Дам, Наблюдател определено има право.
    Работя на доста и различни машини – няколко са на Mac OS, други са на различни дистрибуции на Linux (Fedora, CentOS, Slackware). Забиват и те, но за последните 5 години, но случаите се броят на пръсти, при тва най-често има директна причина да се случи (т.е. направил съм нещо безобразно).

    Не искам да си представя колко if-а са набили момчетата от Redmond, за да работи тази система … Win8 RT се влачи жестоко на 4-ядрен процесор, работи по-зле от iOS и Android на 1-ядрени процесори (от преди 2 години). Направо, поредното изсрано бижу.

    Ако някой реши да защитава WinRT в този момент как бил пълнофункционална система (за разлика от iOS и Android), няма да е лошо да се подготви много добре. Win 8 RT е толкова Windows, колкото едно време беше Windows Mobile. Жестоко орязана система е. Иначе, нямаше да се налага софтуер да се пише наново, а само да се прекомпилира за ARM.

  5. Наблюдател

    Не виждам повод за фанфари. Че недоклатената ОС предизвиква редовни дефекти е безобразие и няма значение дали дефектира един или два пъти седмично. На моя компютър съм забравил какво значи срив, но познайте защо…

  6. До User

    за да не се крашват често приложенията 🙂

  7. User

    Защо при цялата тази реклама във вторник МС ще пуска оновявания за всичките ОС включително и новата?

Коментар