Panasonic ще съкрати още 10 000 души

Продължават проблемите за японската хай-тек индустрия. Panasonic, която прогнозира над 9 милиарда долара загуби за текущата финансова година, планира да съкрати още 10 000 служители, съобщи в интервю за Ройтерс финансовият директор Хидеаки Каваи.

Panasonic е един от най-големите работодатели в Япония. През последната финансова година персоналът на компанията намаля с 36 хиляди души, отчасти и заради продажба на бизнеси. Една пета от всички 88 подразделения на Panasonic работят на загуба, признава Каваи, а само половината се справят със задачата да осигурят оперативна печалба не по-малко от 5%.

През юни новият президент на компанията Казухиро Цуга постави задача на мениджърите на подразделения да излязат на оперативна печалба от 5% в рамките на три години. Каваи очаква това да се случи в близко време.

В началото на 2013 г. Panasonic ще започне да разпродава активи, основно сгради и земя в Япония. Компанията планира да завърши следващата финансова година (която приключва през март 2014) с оперативна печалба в размер на 200 млрд. йени, или около 2,52 млрд. щатски долара, което съвпада с прогнозите на анализаторите.

Коментар