Лекари общуват с пациент в кома

Хората в кома могат да имат мисловни процеси и адекватно да възприемат случващото се около тях. Това се потвърждава от експеримент на канадски учени с пациент, който вече десет години е във вегетативно състояние, в резултат на травма на мозъка след пътна злополука.

Лекарите са успели да прочетат мислите на Скот Рутли, като за целта са използвали данни, получени с помощта на функционален магнито-резонансен томограф, предаде BBC. Изследвайки реакцията на определени участъци от главния мозък на пациента, учените са стигнали до извода, че той мисли и адекватно възприема средата около себе си.

„Смятаме, че Скот разбира къде се намира”, твърди проф. Адриан Оуен, ръководител на екипа от Университета на Западен Онтарио. Съотнасяйки мозъчните реакции с отговори „да” и „не”, учените установяват, че Рутли не чувства болка.

Проведените класически тестове пък потвърждават, че изпадналият в кома 39-годишен пациент не взаимодейства с външния свят. По този начин откритието за мисловна дейност поставя под съмнение схващането, че хората във вегетативно състояние са напълно „изключени” и не възприемат нито себе си, нито околния свят.

Коментар