МФ ще пести ИТ разходи с частен облак

Министерство на финансите преминава към използванe на „частен облак” чрез продукти на Microsoft. Първият етап от проекта, осъществен през септември и октомври тази година, оптимизира броя на използваните сървъри и осигурява гъвкаво използване на наличните системни ресурси.

Очакваните резултати са физическо редуциране на сървърите с 25% и намаляване на стойността на техническата поддръжка (гаранционна и извънгаранционна) с 2500 лв. месечно, съобщиха от МФ.

Чрез използване на облачни технологии ще се постигне преразпределяне на сървърните ресурси за максимално кратко време за осигуряване на необходимата резервираност. Това е първият по рода си проект в държавната администрация, посочиха от министерството.

Клауд компютингът разкрива допълнителни възможности за менажиране на наличния софтуер. Изборът на Microsoft е продиктуван от факта, че има подписан договор между Министерски съвет и софтуерната корпорация за ползване на продуктите й. По тази причина МФ не е заплатило за лицензи.

Mirosoft осигурява и консултации през целия жизнен цикъл на проекта за своя сметка, а поддръжката и доусъвършенстването се извършва от Дирекция „Информационни системи” в МФ, уточниха от министерството.

по темата: „МФ ще пести ИТ разходи с частен облак”

добавете коментар...

  1. :)

    Admin, честно казано, цената на MS продуктите не е най-високата. Ако си купиш поддръжка за Red Hat Enterprise, излиза повече пари от Windows.

    Реалният проблем е, че продават най-скапаните продукти. Малоумните им системи изискват в порядъци по-мощен хардуер, да не говорим и за необходимостта от 100 backup системи, щото всичко са направили с краката. Системите им се затлачват брутално. Оттук идват и рязко по-високите разходи, които минават по други параграфи, и реалните разходи за ползване на боклучавия софтуер не се виждат.

    И, преди някой да седне да ми обяснява, че всичко е въпрос на администриране и кадърен персонал, мога само да кажа, че на крив софтуер администраторите са му криви.

    Имам достатъчно опит с Windows и Linux (както и с MacOS) системи. Едно мога да кажа със сигурност – некадърността демонстрирана в продуките на MS е ненадмината.

  2. Admin

    Нямам думи …една от най-бедните страни си купува най-скъпия софтуер…

  3. Usera

    Пестене на ИТ разходи с Microsoft са две абсолютно НЕ съвместими понятия. А да не говорим как ще предоставят на тепсия поверителна информация на една американска фирма като Microsoft от чийто софтуер се отказаха правителствата в Германия и Франция.

Коментар