Хабъл засече галактика от ранната Вселена

Международен екип от учени засече звездно формирование на 13,3 милиарда години, т.е. създадено само 420 милиона години след Големия взрив. Обектът MACS0647-JD е открит с помощта на телескопа Хабъл в региона между Голямата и Малката мечка, съобщи НАСА.

Астрономите от проекта CLASH (Cluster Lensing And Supernova Survey with Hubble) са разгледали подробно светлината от MACS0647-JD, за да установят, че обектът е част от по-голям клъстер, който в продължение на милиарди години е участвал хиляди пъти във формиране, сливане и разрушаване на галактики.

Учените стигат до този извод, отчитайки данните за размера на MACS0647-JD. Неговата ширина не превишава 600 светлинни години. За сравнение, нашата галактика е широка 150 хиляди светлинни години.

MACS0647-JD попада в категорията на няколко други известни звездни образования от ранната Вселена. Такива са например MACS 1149-JD на възраст около 13,1 млрд. години и SXDF-NB1006-2 на 12,9 млрд. години.

В рамките на проекта CLASH учените търсят и изучават обекти от началото на съществуване на Вселената, като за целта използват възможностите на орбиталния телескоп Хабъл и метод „гравитационна леща”, както и данни от телескопа Спицър.

Коментар