Шефът на Intel се оттегля след половин година

Пол Отелини, президент и главен изпълнителен директор на Intel, ще се оттегли от заеманите постове през май 2013 г., съобщиха вчера световните агенции. Отелини управлява най-големия производител на процесори в продължение на 8 години.

Intel все още не е обявила наследника на Пол Отелини. Който и да е той обаче, ще му се наложи да управлява компанията в сложна пазарна ситуация. Търсенето на персонални компютри, респ. на процесори за тях, намалява, за сметка на популярността на мобилните устройства.

След оттегляне от ръководните постове Отелини ще остане ангажиран с компанията в ролята на консултант. Бордът на директорите скоро ще започне да отсява кандидатите за наследници на Отелини. Новият мениджър трябва да познава добре ситуацията на пазара за мобилни технологии, коментира анализаторът Патрик Уанг от  Evercore Partners.

В момента Intel има само 1% от пазара на процесори за смартфони, където доминират компании като Qualcomm, Samsung Electronics и ARM Holdings, по данни на Forward Concepts. Потенциалът на Intel за приходи и печалби в условията на конкуренция от страна на мобилните устройства остава под въпрос.

Canaccord Genuity прогнозира, че през 2012 година обемът на пазара за смартфони ще нарасне с 44% до 711,4 млн. броя, а следващата година ръстът ще възлезе на 35,4%. Продажбите на компютри, където Intel контролира над 80% от процесорите, ще намалеят с 1,2% през настоящата година, бележейки спад за първи път от 11 години, очаква IHS iSuppli.

Коментар