Intel готви по-икономични, евтини мобилни чипове

Intel възнамерява да ускори разработката на мобилни процесори с понижена енергийна консумация. Компанията ще се опита да стане фактор на пазара за смартфони и таблети, за да компенсира спада, който се наблюдава при персоналните компютри, предаде digitimes.com, позовавайки се на източници от РС индустрията.

Застоят в продажбите на РС вече се отрази негативно на приходите на Intel. Лидерът в полупроводниковата индустрия обаче гледа с оптимизъм към растящия пазар на смартфони и таблети, макар че там доминира британският холдинг ARM – разработчик на едноименната процесорна архитектура.

Новата линия процесори на Intel с понижена консумация на енергия ще се доближи до показателите на ARM. За целта компанията ще приложи по-тънък технологичен процес и едновременно с това ще намали себестойността на процесорите.

В последно време Intel пусна няколко мобилни процесора Atom, но не успява да конкурира сериозно ARM. За разлика от Intel, британският разработчик не произвежда сам процесорите си, а дава лицензи на други компании като Qualcomm, Samsung и Apple.

Наскоро се появиха и други тревожни сигнали за Intel. Все по-упорити стават слуховете, че Apple планира да се откаже от процесорите на Intel в персоналните си компютри и да ги замени с ARM чипове. Intel се нуждае от промяна и за това говори и фактът, че генералният директор Пол Отелини реши да напусне компанията през май 2013 г.

Коментар