Ще съдят най-големия хакер на всички времена

Днес, 10 май, британският съд реши компютърен експерт, обвиняван от Вашингтон в “най-големия военен хак на всички времена”, да бъде екстардиран в САЩ, съобщава http://www.washingtonpost.com/, по информация на Ройтерс. Гари МакКинън беше арестуван поради обвиненията на американската прокуратура, според които той е проникнал в 97 правителствени компютъра, между които Пентагона, щатската армия и флот, НАСА и др., предизвиквайки загуби на стойност $700 000. Четиридесетгодишният компютърен специалист е обвинен и във вмешателство в чувствителни правителствени мрежи за период от една година, от февруари 2002 г. Според обвинението това води до парализирането на американските системи за сигурност на трагичната дата 11 септември.
Защитници на обвиняемия обаче също има. Адвокатът на МакКинън опонира на решението за екстрадиране, като казва, че в САЩ клиентът му няма да получи справедлив процес. Онези, които го подкрепят, пък твърдят, че правителството трябва да е благодарно за неговите действия, тъй като те са показали слабите страни на националната отбрана.
Англичанинът признава това, че е проникнал в системата, но твърди, че несъзнателно е причинил вреди и загуби и не се е опитвал да наруши сигурността. В интервю за Ройтерс обвиняемият казва, че просто искал да провери в правителствените компютри дали НЛО и извънземните съществуват.
Ако бъде признат за виновен, МакКинън може да бъде осъден на до 70 години затвор и глоба в размерите на 1.7 милиона долара.

Коментар