ЕС е притеснен за бъдещето на интернет

Европейският съюз излезе с позиция в задаващата се битка за свободата на интернет, като твърди, че мрежата трябва да остане отворена и глобална. В своето изявление, вицепрезидентът на Европейската комисия и европейски комисар Нели Крус, отговаряща за цифровите технологии, заяви, че е налице истинска битка за това как да се управлява интернет. Комисарят добави, че интернет работи, а щом нещо не е счупено, то не се поправя.

Изявлението идва по повод срещата на 123-те членки на Международния телекомуникационен съюз (ITU), агенция на ООН, на която бяха преразгледани правилата, известни още като Международни телекомуникационни регулации (ITRs). Те не са обновявани от 1988 г. насам и не включват интернет, съобщи ZDNet.

Позицията на страни като Русия, които твърдят, че съюзът трябва да има контрол върху много от функциите на мрежата, кара много наблюдатели, включително европейски депутати да се опасяват от увеличаване на онлайн цензурата.

Някои от големите европейски телекоми също искат промяна в правилата и премахване на неутралността на мрежата по целия свят, но все още не е ясно до каква степен ITU иска да затвърди контрола.

Общата позиция на страните членки на Европейския съюз гласи:

• Да не се подкрепят предложения, които могат да повлияят на общите правила на Европейския съюз, да променят техния обхват или да задължават операторите да надхвърлят вече приети правила.

• Да се подкрепят предложения, които гарантират, че преразгледаният договор остава на високо ниво, стратегически и технологически неутрален.

• Да се гарантира, че процесът на преразглеждане не води до увеличаване на отговорностите, упражнявани от ITU през настоящия си мандат.

• Да се подкрепят предложенията за зачитане на човешките права във връзка с международните телекомуникации, като правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на личните данни.

• Да се подкрепят мерките за насърчаване на по-голямо международно сътрудничество в осигуряване на устойчивост на мрежите, използвани за предаване на международен телекомуникационен трафик.

• Да се подкрепи по-голямата конкуренция и прозрачност по отношение на цените за международния телекомуникационен трафик и роуминг, въз основа на търговските преговори на свободния и частен пазар.

Коментари по темата: „ЕС е притеснен за бъдещето на интернет”

добавете коментар...

  1. GlobalLeader

    Клубът на ядрените държави, вредната организация ООН, която защитаваше Саддам, и на която Муамар Кадафи беше дълги години председател на комисията по правата на човека, продължава да рекетира целия свят с ядреното си оръжие под тази благовидна форма ООН.

Коментар