SEAD определя телевизорите с най-добра енергийна ефективност

Размер, резолюция, технология на дисплея, 3D или без 3D, контрастно число… това са все неща, които вземаме предвид, преди да си купим телевизор. Колко от нас мислят за потреблението на енергия?

Инициативата SEAD (Супер ефективно оборудване и обзавеждане за внедряване) залага на възприятието, че колкото и да са хората, мислещи за енергийната ефективност, все не е достатъчно. Какво следва от това? SEAD стартира глобални награди за ефективност – медал, който визуално да идентифицира телевизорите с най-добра енергийна ефективност (телевизори с плосък панел, а и друга електроника). И миналата седмица обяви своите победители. Церемонията по награждаването ще е през януари, пише GreenTech.bg.

SEAD не само са идентифицирали трите телевизора, за които се твърди, че са най- енергийно-ефективни в съответните им категории по размери, но са отличили и един предстоящ модел (оборудван с някои „развиващи се технологии”), който може би ще доведе до рязко повишаване на енергийната ефективност на телевизорите през следващите няколко години.

Ако приемем, че потребителите ще обърнат внимание на това обявление, тогава Samsung и LG следва да почерпят. Моделът на Samsung с невъзможното за произнасяне име UN26EH4000F е определен като победител в категорията „малък размер”, която в действителност включва всички телевизори до 29 инча.

Всичко от 29 инча нагоре чак до 42 инча отговаря на условията за това, което е наречено „среден размер” и в тази категория наградата си поделят UE40EH5000W и UN40EH5000F на Samsung. В категорията „големи размери” (42 инча и нагоре) победител е модел на LG, който е не по-малко „лесен” за произнасяне и запомняне – 47LM670S.

Тези телевизори, според SEAD, са „с 33-44 процента повече ефективност от другите с подобни технологии”, макар че не е ясно какво точно имат предвид.

Освен това SEAD са избрали прототипен модел на LG за победител в категорията „новозараждаща се технология: 47-инчов плосък телевизор с LCD подсветка, който ще излезе на пазара след около две години. SEAD твърди, че прототипът е „59% по-ефективен от наличните на пазара телевизори с подобна технология”, което отново е отчайващо неясна формулировка.

Инициативата SEAD се управлява от правителствата на Австралия, Бразилия, Канада, Европейската комисия, Франция, Германия, Индия, Япония, Корея, Мексико, Русия, Южна Африка, Швеция, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство и Съединените щати.

Коментари по темата: „SEAD определя телевизорите с най-добра енергийна ефективност”

добавете коментар...

  1. хидко

    Кое му е неясното на мен пък не ми е ясно? Ако традиционно един тв харчи по 100вата на час, то 30-40% по-ефективно,значи – 70-60 вата на час, а 59% – 41 вата на час. Това че не е обяснена технологията няма значение, важен е ефектът, а той явно е доста добър.

Коментар