Българска ИТ компания се присъедини към IBA Group

IBA Group, глобален доставчик на ИТ услуги, базиран в Прага, придоби 50% от Стоун Компютърс АД. Българската компания е един от водещите интегратори и доставчици на ИТ оборудване в страната. Закупуването на дела е част от стратегията на IBA Group за разрастване в Източна Европа.
Сделката ще допринесе за още по-динамично развитие на компаниите и е възможност за повишаване на ползите на сегашните и бъдещи им клиенти, посочиха от българската фирма. С подкрепата на IBA Group, Стоун Компютърс планира да разшири обхвата на услугите и  продуктите, които предлага. Сделката ще й даде възможност да предоставя услуги на клиенти в цяла Европа. От своя страна, IBA Group ще получи местно представителство в България, което ще доближи компанията до клиентите й в региона.
IBA Group и Стоун Компютърс притежават обща ключова характеристика – и двете компании се концентрират върху развитието на софтуер, ИТ консултации и продажба на хардуер. Те имат дълга история на сътрудничество с IBM, както и партньорствот с Microsoft и други водещи световни ИТ компании. Опитът на двете компании покрива бизнес секторите банкерство, производство, телекомуникации и дейности в публичния сектор.
„Закупуването на пакета акции не е поглъщане на местна компания от международен гигант. Придържаме се към стратегията си на непрекъснат растеж и рядко подхождаме към превземания и сливания, освен ако не са добре струкутурирани”, коментира събитието Сергей Левтеев, президент на IBA Group.Създадохме добри партньорски връзки със Стоун Компютърс и вярваме, че общите ни усилия ще допринесат за увеличаване на положителните ефекти и за двете страни. Стоун Компютърс ще запази името си и ще продължи да работи за своите клиенти, а чрез партньорство с IBA обхватът на услугите на компанията ще се увеличи”, добави той.
„Партньорството ни с IBA ще затвърди позицията на Стоун Компютърс като стабилен доставчик на цялостни ИТ решения за корпоратвния бизнес в България”, заяви от своя страна Александър Аврамов, изпълнителен директор на Стоун Компютърс. Благодарение на близкото сътрудничество с голяма международна компания като IBA Group, ние ще разширим обхвата на услугите, които предоставяме на своите клиенти. Близките връзки с IBA ще дадат на Стоун Компютърс стабилност и ресурс да продължи растежа си на утвърдените и нови пазари”, добави Аврамов.     
IBA Group е един от най-големите доставчици на ИТ услуги в Източна Европа, като развива различни комплексни проекти с повече от 2000 служители. Компанията е базирана в Прага и има офиси в САЩ, Германия, Кипър и Русия, както и центрове за развойна дейност в Беларус и Чехия.
Стоун Компютърс АД е българска частна ИТ компания, създадена през 1995 г., която развива основната си дейност като системен интегратор. Специализирана е в доставката, изграждането и поддръжката на инфраструктурни решения и информационни системи. Като един от най-големите и квалифицирани партньори на IBM за България, Стоун Компютърс предлага и поддържа пълната гама от продукти и услуги на компанията.

Коментар