Мозъкът вече управлява компютър

Системата се предлага както за настолни компютри под управлението на Windows, така и за джобни компютри

Научно-изследователската група Guger Technologies, базирана в Австрия, завърши успешно лабораторните изпитания и пусна на пазара първата система за управление на компютри посредством сигнали от човешкия мозък. С помощта на Brain Computer Interface (BCI) хората ще могат да създават и изпращат електронни съобщения, а също така и да управляват компютърни игри.

Системата се предлага както за настолни компютри под управлението на Windows, така и за джобни компютри (Pocket PC). По принцип това е система за запис на биосигнали, която измерва електроенцефалограмата на главния мозък с помощта на електроди и ги усилва. Обработката на данните, анализа и разпознаването се извършват от специализиран софтуер на компютъра.

Усилвателят на сигналите на главния мозък се включва към компютъра през USB-порт. Според разработчиците, усилвателят позволява мозъчните сигнали да се интерпретират с ювелирна точност. Това, от своя страна, дава възможност да се намали значително броят на електродите.

Първоначалните усилия в областта за насочени главно към улесняване на комуникациите на парализирани хора, но проектът е с огромен потенциал за развитие. Системата е номинирана за Европейската награда за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии (European ICT Prize) за 2007 г.

Коментар