Словакия работи с XP, а плаща за новите версии

Словашкото правителство плаща милиони евра на Microsoft, за да разполага с последните технологии на компанията и съответните лицензи за тях. 76,6% от правителствените компютри обаче продължават да използват 11-годишната операционна система Windows XP, съобщи местният сайт DSL.sk.

       
         

Освен че по този начин се прахосват парите на данъкоплатеца самата Microsoft има проблем. Компанията вече е заявила датата, в която ще спре окончателно поддръжката на Windows XP и това е 8 април 2014 година. При трудности в мигрирането към по-новите операционни системи и след посочения срок, Microsoft е готова да окаже помощ.

DSL.sk твърди, че правителството въобще не е заинтересовано от процеса по миграция на операционните системи на компютрите си. Има само един РС работещ под Windows 8, а на над половината (50,2%) от машините е инсталиран Microsoft Office 2003.

Според публикацията, правителството плаща около 200 евро (258 долара) на компютър, за да получава лицензи за най-новите операционни системи и приложения, които всъщност се оказват пропилени пари.

Коментар