Huawei атакува Европа, наема хора от Nokia

Китайският производител на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies търси развитие в Европа, след като бе обявен за враг от властите в САЩ. Компанията планира да увеличи щата и да отвори научно-изследователски център за разработка на нови смартфони и таблети на Стария континент.

Европа е отворена икономическа среда за бизнеса на Huawei, коментира пред Ройтерс представител на китайския гигант. Компанията ще инвестира 70 млн. евро в създаване на R&D център във Финландия, докато базираната там Nokia съкращава хиляди работници.

Предполага се, че Huawei може да наеме уволнените от Nokia разработчици на софтуер и инженери. Новият център ще насочи усилията си към подобряване на взаимодействието на потребителя с операционни системи от рода на Android и Windows Phone 8, които Huawei използва в своите продукти.

Първоначално в центъра ще работят 30 човека, като в следващите пет години броят им ще нарасне до 100. В момента Huawei разполага със 7000 служители в Европа. Компанията вече има един R&D център в Италия, като планира да отвори такъв и в Испания.

В близките пет години Huawei ще увеличи персонала си в Европа до 14 хиляди души. През септември т.г. компанията съобщи, че влага 2 млрд. долара в изследвания и разработки и създаване на център за компетенции във Великобритания.

Приходите на Huawei в Европа през 2011 година нараснаха с 26% до 3,75 млрд. долара. 22% от постъпленията на компанията идват от мобилните устройства. Останалите приходи се генерират от продажби на телекомуникационно оборудване, по данни на Dell”Oro за третото тримесечие. 

Коментар