Google печели войната с Apple на мобилния фронт

Позициите на Android на пазара за мобилни платформи укрепват толкова бързо, както навремето Microsoft разширяваше дела си в сегмента на софтуера за настолни компютри. Google изпреварва все повече Apple, заяви в интервю за Блумбърг бившият CEO и настоящ председател на борда на директорите на интернет гиганта Ерик Шмид.

Фактор за нарастващото влияние на Google в мобилния сегмент са Android смартфоните, които стават все по-популярни сред потребителите, подчертава Шмид. По неговите думи, ежедневно в света се активират над 1,3 милиона Android устройства.

Данни на анализаторската компания Gartner сочат, че през третото тримесечие на 2012 година делът на Android в мобилния сегмент е достигнал 72%, докато Apple държи само 14% от този пазар.

Разпределението на силите при мобилните платформи се промени кардинално. Мащабът на промените е съпоставим с този, който се случи преди 20 години, когато се водеше борба между Microsoft и Apple, коментира Ерик Шмид. „Сега е абсолютно ясно, че Google печели тази война”, категоричен е той.

Изявленията на Шмид показват, че Google се чувства все по-уверена на днешния пазар, където купувачите се преориентират от традиционни компютри към мобилни устройства.

Производители на устройства като Samsung Electronics получават Android почти безплатно, като Google на практика подарява на тези компании част от своята печалба. Интернет гигантът обаче търпеливо изчаква ползата за себе си – с течение на времето компанията очаква да получи своя дял за сметка на рекламата и други интернет услуги.

Коментари по темата: „Google печели войната с Apple на мобилния фронт”

добавете коментар...

  1. БМ

    Прав си, като се замисля IOS е къде-къде по-отворена система от Андроид! 😉
    Коментарът ти е в стила "а пък вие защо си биете негрите!?" 😉

  2. :)

    1. Mac клонингите определено бяха по-евтини, но не помня да са били и по-бързи.
    2. За момента въпреки големите приказки на Samsung и останалите, A6 чипа на реални тестове с 2 ядра леко разкъртва като скорост всички останали на пазара.

    3. Андроид е не точно свободен:
    – Опитай се да си смениш наличната OS на който и да е от последните топ модели, и ще установиш, че ти липсват едни криптографски ключове, т.е. не можеш да сложиш собственоръчно изградена версия на Андроид, или някоя друга операционна система.
    – Има поне два случая, в които Google нарушиха GPL-а, даже леко разсърдиха OSI. После се поправиха, но без да следват процеса за възстановяване на правото да ползват GPL.
    – За по-лесно ще пусна връзка, зачетете последния абзац от Licensing секцията:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Android_%28operating_system%29#Licensing
    – Като добавим и стабилното количество информация, което Google събира от ползвателите на Андроид, картинката изглежда позавършена.

    А, сигурно знаете защо Linux kernel и Android не искат да минават към GPL3 лиценза? Ако не, не ми говорете за Андроид и отворен код 🙂

  3. БМ

    Сигурно не помниш как преди време Apple разрешиха на други фирми да правят клонинги на Макинтош. Резултатът беше, че след година Пауър компютинг, Юмакс и забравих третия правеха по-бързи и по-евтини компютри от Apple и те им забраниха да ги произвеждат.
    Проблемът на Apple и тогава и сега е тоталната комерсиализация на иначе чудесните им продукти. Те искат да са "тиранина", който диктува какво, кога и как ще се случва в сферата на компютрите преди, мобилните устройства сега. Но това няма как да стане. Хората се усещат, не са прости.
    Андроид печели с едно единствено нещо – свободата. Свободата да ползваш тази ОС и услугите и.
    Може приложенията за IOS да са по-цветни, но вече и това не е сигурно, а с времето везните все повече ще се накланят към Андроид. Именно заради лакомията на Apple.
    Това е искал да каже човекът от статията и въобще не е глупав.

  4. :)

    Всъщност, говори некви общи приказки 🙂

    Google водят по брой продадени устройства с Android.

    Apple водят като обща печалба, по използване на устройствата, поне според анализи за web traffic, т.е. за най-вероятно цялостно ползване.

  5. gad

    Няма да се случи, Apple трудно ще нарушат един от основните си принципи – затворена екосистема. Въпреки това, дори и да се случи, ще са закъсняли твърде много. Въобще не е глупав човека, напълно прав е и много добре знае за какво говори.

  6. AA

    Глупак !!!

    Какво ще се случи ако Apple разреши и на други устройства да използват IOS …. и кой ще остане да ползва изкопирания андроид??

Коментар