Китай заплаши ЕС заради Huawei и ZTE

В официално изявление китайското външно министерство предупреди Европейския съюз за възможни последствия, ако наложи санкции на Huawei и ZTE. Всякакви ограничения върху бизнеса на двете компании ще окажат влияние на нормалните търговски отношения и инвестиции и ще се отразят пагубно на сътрудничеството в региона, гласи китайската позиция.

Изявлението може да се възприема и като превенция срещу стъпки, които могат да доведат до неприятни последствия за европейските компании партньори на Huawei и ZTE, пише Cellular News.

По-рано тази година ЕС обвини Huawei и ZTE в занижени цени на оборудването и правителствени субсидии, което е в разрез с европейското законодателство и сключените споразумения в рамките на Световната търговска организация. Според доклад на Европейската комисия от май т.г., ролята на китайските компании на пазара в ЕС нараства, както и тяхното негативно влияние върху други играчи на пазара – всичко това гарнирано и със заплаха за сигурността.

САЩ също вдигнаха мерника на Huawei и ZTE. Двата телекомуникационни гиганта бяха обявени официално за опасни за националната сигурност, което ограничава рязко възможностите им за участие в търгове.

Коментар