България не подписа спорния регламент на ITU

България се присъедини към общоевропейската позиция за защита на свободата в интернет по време на Световната конференция на Международния съюз по телекомуникации (ITU), съобщи МТИТС. Основната цел на форума в Дубай беше да преразгледа действащият регламент за международни далекосъобщения.

       
         

Позицията на българската делегация е съобразена както със становището на ЕС, така и с резултатите от проведеното от министерството обществено допитване в периода 23 юли – 10 септември т.г.

Конкретните предложения на България, които намериха място в регламента, са насочени към по-голяма прозрачност и намаляване на цените за международните роуминг услуги в мобилни мрежи. Българската делегация настоя за отстраняване на финансовите тежести върху потребителите, независимо от икономическото състояние на техните страни.

България гласува за предложенията за насърчаване на конкуренцията, като подкрепи и други страни за осигуряване на достъпни телекомуникации за хора с увреждания.

Текстът на ревизирания регламент за международните далекосъобщения беше разискван от делегатите от 193-те страни-членки на ITU. Въпреки постигнатото съгласие по разпоредби, свързани с редица важни въпроси, представеното окончателно предложение на документа беше неприемливо за страните-членки на ЕС, вкл. за България.

В последния момент в документа са поставени текстове, съдържащи политически аспекти, което налага да бъдат обсъдени подробно както на национално ниво, така и на ниво ЕС. Евентуалното разширяване на обхвата на регламента върху въпроси, свързани с правителственото управление и контрол на интернет, по мнение на участниците от ЕС, застрашава бъдещето на отворения интернет и свободата в световната мрежа.

Предстои Европейската комисия и Правната служба на Съвета на ЕС да проучат в детайли предложения регламент относно съответствието му с правото на ЕС и след оформянето на позиция, да бъдат предприети съответни действия.

Споразумението, регулиращо световните телекомуникации, бе подписано от 89 държави. Общо 55 страни отказаха да подпишат документа, сред които всички страни-членки на ЕС , в частност и България. За държавите, които не са подписали промените, ще важи регламента от 1988 г.

България си запазва правото да подпише регламента и да се присъедини към договора по всяко време до влизането му в сила, а именно 1 януари 2015 г. Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще предостави изменения документ за широка обществена консултация, отчитайки становището на Правната служба на Съвета на ЕС. 

по темата: „България не подписа спорния регламент на ITU”

добавете коментар...

  1. kjh

    Нелоша новина. И в ЕС има от време на време проблясъци на здрав разум… засега.

Коментар