Първото убийство през интернет – след 2 години

Специалисти по сигурност прогнозираха, че през 2014 година ще може да бъде извършено първото убийство пряко през интернет. В доклада на Internet Identity (IID) за кибер заплахите в близките години се отбелязва, че все повече електронни и други устройства, вкл. медицински апарати, импланти и автомобили, имат достъп до мрежата.

       
Имплантите, управлявани дистанционно, могат да станат оръжие в ръцете на престъпници

       

При толкова голям брой свързани към интернет устройства, отдалеченото убийство не изглежда сложно, смятат експертите на IID. Според тях, ще бъде изключително трудно да се открият и изобличат убийците. Историята показва, че при появата на нов начин за убийства, той веднага се прилага от престъпниците.

Безжичната технология с малък радиус на действие NFC също може да намери опасно приложение. Сама по себе си тя е защитена, но софтуерът на клиентските устройства – например приложенията за смартфони – може да има сериозни уязвимости, които да се използват от злонамерени лица.

IID прогнозира, че до 2014 година хакерите ще могат да получат контрол над особено значими обекти, като например енергийни възли, причинявайки загуби за милиарди долари, или до военни обекти, вкл. системи за управление на безпилотни самолети. Ще се активизират и самите държави, организирайки кибератаки срещу своите врагове.

по темата: „Първото убийство през интернет – след 2 години”

добавете коментар...

  1. maxobg

    общо взето ,това звучи като предупреждението ,и последвалата го отрицателна еуфория,че света ще свърши на 21 12 2012

  2. ***

    Филип е прав. абсурдно и абсолютно излишно, но за съжаление логично,
    уж всяко нещ има граници, затъпяването явно няма

  3. Филип

    Проблемът си има лесно решение-просто такива устройства -импланти , пейсмейкъри и т.н.медицински устройства НЯМА ДА ИМАТ ВРЪЗКА С ИНТЕРНЕТ!
    Елате да ми хакнете печката , бойлера , или пералнята …ако можете.Няма НИКАКВА СМИСЛЕНА причина да имат връзка с интернет.И в момента такива устройства си РАБОТЯТ БЕЗ НИКАКВА връзка с интернет.Ако не е счупено – не го поправяйте!То е все едно да си направите дупки на гащите , за да се чудите после какви "художествени" кръпки да сложите…Някои може да ги кефи , но не е практично , и няма смисъл.Същото е с т.нар.СМАРТ телевизори – не ми липсват , и не ми трябват.Ако искам да си пиша с някого или да разглеждам снимки и т.н. , си има PC , лаптопи , таблети и т.н.От телевизора искам само да ми показва картина и да хваща каналите.То затова и прогнозите и на производителите , и на разните консултантски агенции относно ръста в продажбите им не се оправдаха…

  4. .

    Ако ние не убиваме изродчетата, те ще убиват нормалните.

Коментар