Мтел ще подкрепя развитието на приемната грижа и през 2013 година

Приемните семейства, които получават допълнителна финансова подкрепа от Мтел по програмата „Приеми дете. Създай бъдеще”, станаха 100. В тях са настанени деца на възраст от 2 месеца до 16 години. Пет от децата са с увреждания, а седем семейства отглеждат братчета и сестричета. Така проектът, реализиран съвместно от Мтел и Национална мрежа за децата, завърши своята мисия да подпомогне финансово 100 нови приемни семейства през 2012 година. Това стана ясно днес на пресконференция по повод една година от старта на програмата.  

Приемните родители в България са с усещането, че като цяло българското общество е резервирано към приемното родителство. То често е възприемано като професия с водещ мотив парите. Затова в публичното пространство трябва да се говори повече за приемните родители, тяхната роля и мотивацията им да помогнат на децата в нужда. Това показват резултатите от качествено социологическо изследване на Института за маркетингови изследвания GfK Bulgaria на тема „Нагласи към приемната грижа в България”. 

Улесняване на процеса по кандидатстване и обучение е другата необходимост, посочена в проучването като предизвикателство пред процеса. Тя се усеща най-вече в малките населени места, където няма местна администрация и кандидатите за приемни родители трябва да пътуват и да самофинансират както събирането и подаването на нужните документи, така и допълнителните разходи по преминаването на обучение.  

Другият въпрос, който често създава трудности пред семействата, е свързан със закупуването на продукти от първа необходимост преди приемането на детето. Често приемните родители не разполагат предварително с необходимите им средства, тъй като първата заплата се получава от тях реално около два месеца след настаняването.  

Нуждата от общност, чрез която да се подпомогне социализацията на децата също излиза на преден план в проучването. Летни лагери за децата и общи събития, свързани с различни поводи – около тази идея се обединяват всички участници в проучването – приемни родители, настанени в приемни семейства деца, представители на държавни, общински и неправителствени организации.  

 „И през 2013 година Мтел ще съсредоточи усилия в популяризирането и подпомагането на развитието на приемната грижа в България”, каза Андреас Майерхофер, главен изпълнителен директор на Мтел. „Конкретният фокус в политиката си компанията ще оповести през януари въз основа на изнесените данни”, допълни той.  

В пресконференцията участие взеха Дани Колева – директор „Политики” в Национална мрежа за децата, Ивайло Иванов, изпълнителен директор на АСП, Даринка Янкова, зам.-председател на ДАЗД, Мирослава Георгиева от GfK, представители на държавните институции и на неправителствения сектор.  

Проектът „Приеми дете. Създай бъдеще”  се реализира в официално партньорство между Мобилтел ЕАД, Национална мрежа за децата и Министерство на труда и социалната политика с подкрепата на Български дарителски форум и Държавна агенция за закрила на детето. 

В рамките на инициативата Мобилтел ЕАД и Национална мрежа за децата поеха през декември 2011 година ангажимента да организират национална информационна кампания за популяризиране на приемното родителство.  

Програмата включва и парична помощ, която Мтел предоставя на първите 100 утвърдени приемни семейства, кандидатствали през 2012 година. Помощта е в размер на 100 лева месечно в продължение на една година. Двойна е подкрепата за родителите, приели в дома си дете с увреждания. Семействата, поели грижата за братчета и сестричета, също получават 200 лева на месец, като средствата за тях се осигуряват от служителите на телекома.  

С 264 повече са приемните семейства в края на тази година в сравнение с 2011 година. В момента броят на утвърдените приемни родители е 1291, а настанените в приемно семейство деца са 1027. Все още от семейство се нуждаят 2482 деца.

по темата: „Мтел ще подкрепя развитието на приемната грижа и през 2013 година”

добавете коментар...

  1. ЕЛИ

    Аз също бих искала да споделя с какво се сблъсках докато стана приемен родител.
    Заявление съм подала преди една година и докато тежката процедура траеше, и докато се разберат институциите какво и как ще бъде ,моята дъщеря забременя и роди . И тъй като имаме в къщи бебе, решихме да вземеме бебе. Преди още да му видим очите се наложи да подпишем над 30 документа. Бебето е изоставено от майката още в родилния дом, като заявява че няма възможност да го гледа. Пет дни след като взехме бебето , майката реши че ще опита да го гледа сама. След няколко дни отново отказа, а след още няколко дни реши че ще го гледа в специализирано звено за деца и майки . престоят там е 6 месеца. А после. не знам за после, но на мен започна да ми се изчерпва търпението. И вместо да си помогнем взаимно , аз на бебето , като се грижа за него , и то за мен, след като ще получавам заплата за това, излезе че аз съм с разбита нервна система от всичко това, а бебето ,което е на 40 дни следва да отива пак в институции, защото майката няма жилище и за нея това е добър вариант да изкара зимата на топло. А уж закона е направен в защита на децата в риск.

  2. Соня

    Приемната грижа трябва да се развива и то с подкрепата на бизнеса и държавата. За да няма повече деца в домове трябва и други фирми да последват примера на Мтел, които вече втора година спонсорират 100 приемни семейства!

  3. гост

    защо да не се приема приемното родителство като професия? нали това е целта- професия професионален приемен родител?! ако мислехме да си дарим труда щяхме да сме към графа -доброволни приемни семейства! а и в края на краищата това е работа, която трябва да се заплати полагащо се от държавата, а не да ни се подиграват и да скриват, че обявената заплата е бруто!също така да си измиват ръцете с преминаването от трудов към граждански договор- къде го има това?! освен в абсурдистан!!вместо да направят по-лесно нещата, те се оплитат още повече, но голямото сърце не стига да нахраниш гладните гърла! защо управляващите не минат те на граждански договор и най-вече да работят за мизерните пари, който ние-приемните семейства "печелим от гърба на децата"?!! и с тези пари да гледат както своите, така и чуждите деца, та тогава да ги видим как ще променят веднага закона в тяхна полза

Коментар