Децата щели да затъпеят напълно от интернет

Интернет влияе фатално върху развитието на децата, твърди 75-годишният британски изобретател Тревор Бейлис. Новото поколение, наричано от Бейлис „Google поколение”, може да остане без въображение и практически навици, в резултат на прекалените занимания с компютри.

Според Бейлис, детският мозък ще умре, ако зависимостта от интернет излезе извън определени рамки. Децата ще станат неспособни да извършват каквото и да е самостоятелно по познатия досега начин, смята ученият, припомняйки пред Дейли Мейл, че е направил първите си изобретения, когато е бил на 5-6 години.

Днешното поколение има нужда по-често да включва мозъка си, препоръчва Бейлис. Децата трябва да тренират въображението си, да си създават навици и умения и да се развиват, вместо да се опират изключително на публикуваната в интернет информация, смята британският учен.

Едно от големите изобретения на Тревор Бейлис е Eco Media Player – устройство, което може да се зарежда с помощта на въртяща се дръжка и вграден генератор.

Бейлис смята, че училищата трябва да въведат прости инструменти за обучение като конструктора Meccano и други играчки, които ще дадат на децата безценни умения.

Коментари по темата: „Децата щели да затъпеят напълно от интернет”

добавете коментар...

  1. любител

    Преди повече от 50г. Рей Бредбъри много точно е прозрял бъдещето. Ако прочетете “451 по фаренхайт” (научна фантастика) ще ви се стори, че четете нещо за нашето съвремие. За тоталното отказване от четенето (мисленето) за сметка на телевизията и интернрт.

  2. Иван

    Има добър филм създаден по тази тема казва се "Идиокрация" препоръчвам го на всеки да го гледа.
    Колкото по-глупави и умствено изоставащи са хората толкова повече расте техния инстинкт за размножаване и броя създадени идиочтета, които се пръкват. Превземане на целия свят от Идиокрацията е съвсем реално не е фантастика.
    Да не пропускаме телевизията като едно от средствата за масово поразяване и унищожение на мозъци и интелект.

  3. усер

    Вече се чуват често такива мнения.
    За съжаление натам сме тръгнали и няма начин да спрем.

    Някога човек е бил доста по як, но с изобретяването на оръдията на труда е започнал да отслабва.

    Сега става същото с оръдията на мисълта. Вярно първите няколко поколения (които все още могат да мислят) ще са много по-добри, но затъпяването на човечеството е просто неизбежно в дългосрочен план (при това срока не е много дълъг, още няколко десетки години).

Коментар