Три минути слава за YouTube в Пакистан

Обществена тайна е, че YouTube бива блокиран в редица страни по света, най-вече по политически причини. Една от тези страни е Ислямска република Пакистан. Там YouTube е недостъпен за интернет общността в резултат на качени видео клипове от филма Невинността на Мюсюлманите, които предизвикаха множество протести и насилие както в Пакистан, така и в различни краища по света.

До блокирането се стигна и заради отказа на YouTube да премахне видеото, защото то не противоречи с условията на ползване на платформата, както и заради това, че клипът не беше обявен за незаконен в САЩ.

След този случай пакистанското правителство започна да работи усилено върху филтър, който блокира клипове, които са в противоречие с мюсюлманската религия и местното законодателство. При тестването на филтъра правителствени експерти пуснаха временно достъпа до YouTube.

След краткото триминутно изпитание е установено, че филтърът не дава желания резултат, а най-големият видео портал бе спрян отново. Това предизвика нова вълна от критики от страна на интернет потребители, които са срещу забраната. Едва ли обаче протестът им ще промени отношението на властите към YouTube.

Коментар