Gartner очаква 4,2% ръст на ИТ разходите

Глобалните ИТ харчове ще нараснат с 4,2% през настоящата година, достигайки 3,7 трилиона долара, прогнозира анализаторската компания Gartner.

Разходите за устройства, вкл. PC, таблети, принтери и мобилни телефони, се очаква да достигнат $666 милиарда до края на годината, което е ръст от 6,3% спрямо 2012-та. През 2014 година обаче ръстът в сегмента ще се забави до 4,2%.

При корпоративния софтуер Gartner очаква ръст от 6,4% през настоящата година и по-нататъшно увеличение от 6,8% през 2014 година. Ръстът ще бъде обусловен от търсенето на решения за управление на сигурността, съхранението на данни и управлението на връзките с клиенти.

Основни двигатели за продължаващия ръст на пазара за корпоративен софтуер ще бъдат големите данни и информационният мениджмънт, сочи анализът на Gartner.

Телекомуникационните услуги са секторът с най-големи ИТ разходи – към края на годината те ще достигнат $1,7 трилиона, а през 2014-та ще нараснат до $1,74 трилиона.

Към 2016 година делът на мобилните данни ще възлезе на 33% от целия пазар на телекомуникационни услуги, спрямо 22% през миналата година, прогнозира Gartner.

Коментар