Microsoft е продала 80 млн. лиценза за Windows 8

За десет седмици от пускането на Windows 8 са продадени 80 милиона лицензни копия на новата операционна система, вкл. лицензи за OEM производители и обновявания на компютри, работещи с по-стари версии на Windows. Данните бяха изнесени от финансовия директор на подразделението на Microsoft за Windows Тами Релър по време на изложението за потребителска електроника CES 2013 в Лас Вегас.

Броят на сертифицираните устройства за Windows 8 и Windows RT е достигнал 1700, а свалянията от онлайн магазина Windows Store превишават 100 милиона, твърди още Релър.

По-рано анализатори от Net Applications заявиха, че стартът на Windows 8 е по-слаб дори от този на Vista. Според експертите, към 22 декември м.г. Windows 8 е била инсталирана на 1,6% от настолните компютри и лаптопи, управлявани от Windows. За сравнение, в първите си два месеца Vista достигна дял от 2,2%.

По оценка на анализаторската компания NPD Group, през първия месец след излизане на Windows 8 продажбите в търговската мрежа на САЩ на устройства под управление на Windows са били с 21% по-ниски, в сравнение със същия период на миналата година.

Коментари по темата: „Microsoft е продала 80 млн. лиценза за Windows 8”

добавете коментар...

  1. :)

    Чак пък да си го купиш, за да го пробваш за 2 месеца… Странно решение. Пробата е без пари 🙂 То едва ли някой ще мине на основен 8 до следващата версия. Няма как да не е с правилната ориентация – или само за РС, или за тъч. Тази смесица при Win8 е невероятна глупост

  2. Windows 8 Pro

    Просто не става. Купих си го от сайта им. Пробвах го около два месеца. В момента съм щастлив, че се върнах на 7. В грешна посока тръгват. Най-лошото е, че се опитват да го наложат, а това е най-голямата грешка. Интерфейсът е грозен и неудобен. Често има проблеми с поддръжката на по-стар софтуер, както и с не толкова стар хардуер.

Коментар