Животоспасяващи $527 млн. за Kodak от патенти

Някогашният гигант във фототехниката Kodak си осигури 527 милиона долара, които ще му помогнат да оцелее макар и в ново амплоа. Федералният съд на Ню Йорк по делата за фалити одобри сделка за покупка на патентно портфолио на компанията от консорциум, оглавяван от Intellectual Ventures и RPX Corp., предаде Ройтерс.

Kodak очакваше първоначално да получи между 2,2 и 2,6 милиарда долара за портфолио от 1100 патента. В крайна сметка обаче компанията ще се задоволи с $527 млн.

Разочаровани сме от цената, но въпреки това процесът се придвижва напред, коментира съдията Алан Гропър. В консорциума-купувач освен Intellectual Ventures и RPX влизат няколко от най-големите технологични компании, вкл. Apple, Google, Adobe, Fujifilm, Microsoft, Amazon, Facebook, RIM и Samsung.

Сделката между Kodak и консорциума беше обявена през декември 2012 г. Според Майкъл Торкин, адвокат на Kodak, споразумението за покупко-продажба е най-доброто, което компанията е могла да постигне в момента.

Kodak обяви фалит през януари миналата година. Няколко големи кредитора решиха да й помогнат да излезе от процедурата. Centerbridge Capital Partners, GSO Capital Partners, UBS AG и JPMorgan Chase & Co. обявиха, че ще дадат на Kodak близо 800 милиона долара, с които пионерът във фототехниката ще може да завърши продажбата на две от своите подразделения и ще погаси задължения във Великобритания.

Споразумението с инвеститорите е обвързано с редица условия, които компанията трябва да изпълни. Едно от тях вече е изпълнено, а именно – Kodak да продаде патенти за не по-малко от 500 млн. долара.

Коментар