Microsoft разработва иновативен проектор

Подразделението за изследвания и разработки на Microsoft създаде концептуална система за проектиране IllumiRoom, която разширява изображението, ограничено до диагонала на телевизора или друг екран, към стените на стаята. Разработката стъпва на геймърския контролер Kinect, който с помощта на вградена камера анализира външния вид и геометрията на помещението.

Данните, събрани от Kinect, се използват за формиране на подходящо изображение, което се проектира на стени и мебели. По този начин системата може да промени външния вид на стаята, да разшири зрителното поле и да предложи съвършено ново потребителско изживяване, отбелязват от Microsoft.

Игрите са само едно от потенциалните приложения на IllumiRoom. Новата система може да намери място в образованието и други сфери. Тя работи напълно в режим на реално време – всички демонстрационни клипове, показани от компанията, са „живи”, заснети без подготовка и последваща обработка.

Системата е разработена от специалисти по технологии за взаимодействие на човека с изчислителните машини, както и от експерти по машинно зрение. На този етап не се съобщава нищо за пускане на IllumiRoom на пазара. Очаква се Microsoft да разкрие подробности за проекта по време на конференцията CHI 2013, която ще се проведе в Париж в края на април.

Microsoft отдавна се интересува от технологиите за естествено управление на изчислителните системи. Съоснователят на компанията Бил Гейтс описва бъдеще, в което ролята на компютър ще играе всяка повърхност, а взаимодействието с изчислителните системи ще се осъществява без обичайните клавиатура и мишка.

Коментар