Учен търси сурогатна майка за неандерталец

Учен от Харвард възнамерява да клонира неандерталец, като използва за целта сурогатна майка. Проектът, за който съобщава Шпигел, се ръководи от генетика Джордж Чърч.

По неговите думи, има достатъчно древен ДНК материал, за да бъде реализиран успешно експериментът.

В Съединените щати е разрешено т.нар. терапевтично клониране на човек, което позволява намеса в развитието на ембриона. Дали обаче експериментът на Чърч е законен, засега не е ясно.

Да си представим, че някой има здраво, нормално неандерталско дете, заяви неотдавна Чърч в едно от много си интервюта.

Пред 2009 година учени клонираха успешно изчезнал подвид на дивата планинска коза. Известен е също така случаят с клонираната овца Доли, която се роди през 1996 година и живя до 2003 г.

Дори и да успешен експериментът с неандерталеца, той ще постави редица въпроси от правен и морален характер. Как ще се чувства древният човек в съвременната технократска среда? Или учените планират да създадат подобие на „Джурасик Парк”, където той да живее…

Коментари по темата: „Учен търси сурогатна майка за неандерталец”

добавете коментар...

  1. Илия Стефан

    И да се роди неандерталец, то той няма да оцелее в днешните съвременни условия. То е все едно съвременен човек да го върнеш във времето на живот на неяндерталците!

  2. Хъмм

    Ако се роди здрав неандерталец, би трябвало да оцелее. Въпросът според мен е неандерталецът като разумен човек ще има ли същите права като нас съвременните хора? Аз смятам че трябва да има.

Коментар