Intel ще ускорява „речта” на Стивън Хокинг

Intel работи над високотехнологична система, която ще помогне на тежко болния физик Стивън Хокинг да предава по-лесно своите научни послания. В момента Хокинг „разговаря” с помощта на специално устройство, прикрепено за бузата му, което отчита движението на лицев мускул и така, буква по буква, формира думите.

Стивън Хокинг страда от амиотрофична латерална склероза, известна още като болест на Шарко. Това е нелечимо дегенеративно заболяване на централната нервна система, при което постепенно настъпва паралич. Хокинг взаимодейства с окръжаващия свят с помощта на специална компютърна система.

Състоянието на Хокинг се влошава и за предаването на една негова дума е необходима около минута. Intel обаче вярва, че може да помогне на учения, като съхрани способността му да управлява някои мускули на лицето и така да ускори речта до 10 думи в минута, съобщи GeekoSystem.com.

Идеята е Хокинг да възпроизвежда думи чрез движение на веждите и устните, като така ще бъде ускорен значително процесът на разговор. Новата система ще използва набор от видеокамери, акселерометри, микрофони и термометри. Възможно е да бъдат реализирани и други функции, в частност управление на браузър.

Коментар