КЗК отмени решение за ИТ търг на община Русе

Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на кмета на община Русе за класиране на участниците в търг за доставка на ИТ оборудване.

Предметът на обществената поръчка – доставка на компютри, компютърни конфигурации с конкретни технически характеристики и др. – е предполагал в оценителната комисия да присъства експерт с техническо образование – инженер по информационни технологии, електроинженер или специалист в тази сфера. Такъв обаче е липсвал в комисията, което според КЗК е съществено процесуално нарушение от страна на възложителя и води до незаконосъобразност на постановеното решение за класиране.

На второ място проучването показа, че двама от класираните кандидати, Тех-Нет” ЕООД и „Крис-Груп” ЕООД, не са изпълнили условията за допустимост, като не са представили в офертите си нито един договор за доставка, както и референция за добро изпълнение. В тази връзка оценителната комисия е следвало да отстрани участниците от по-нататъшно участие, вместо да разглежда, оценява и класира офертите.

КЗК връща процедурата от етап издаване на заповед за назначаване на комисия за провеждане на процедурата, съгласно мотивите в решението.

Коментар