Университети ще помагат в е-управлението

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски се срещна с ректори на 8 водещи университета в България, като първа стъпка за договаряне на стратегическото партньорство в областта на електронното управление.

Студенти и докторанти, които са най-активната част на българското общество, ще получат безплатно 1000 карти за електронна идентичност, за да тестват системата, съобщи МТИТС. Смарт картата с електронно ЕГН е основен елемент от проекта на МТИТС „Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство”.

Петте хиляди карти за електронна идентичност, които предстои да бъдат изработени по проекта, ще се разпределят и сред представители на браншовите организации в областта на ИТ, практикуващи лекари, журналисти, адвокати и нотариуси, както и сред държавни служители, отговорни за предоставяне на електронни услуги.

Студенти от водещите университети в България ще участват в тестването на регистъра за електронна идентичност и на функционирането на електронното ЕГН.

МТИТС работи по два големи проекта в областта на електронното управление, които са финансирани от ОПАК, припомни заместник-министър Валери Борисов по време на срещата. По проекта „Развитие на административното обслужване по електронен път” се подготвя автоматичен обмен между 34 важни регистъра като Имотен, Кадастър, Регистър на особените залози и други. Пред финализиране са и 50 нови електронни услуги за жителите на Столична община.

Основната дейност по проект „Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство” е създаването на електронната идентичност. Тя ще съдържа чип с уникален за всеки гражданин код и възможност за втори слот, който може да съдържа квалифициран електронен подпис, здравно досие, електронно портмоне и други, уточни Борисов.

Коментар