Надигат се гласове за уволнение на Тим Кук

В очакване на днешните финансови резултати на Apple, анализатори изразят все по-голям скептицизъм за бъдещето на компанията. Предполага се, че Apple ще обяви за първи път от десет години насам спад на чистата печалба.

Макар и спадът да е само 2%, това ще бъде преломен момент за ИТ гиганта от Купертино. Може би е време Apple да уволни своя CEO Тим Кук, намеква списание Форбс.

Припомня се, че от 2003 година досега Apple неизменно отчита ръст на приходите поне с 10% за всяко тримесечие, с изключение на едно. В последните четири месеца обаче акциите на компанията загубиха почти една трета от стойността си.

Инвеститорите са обезпокоени не само от поевтиняването на акциите, но и от очертаващия се спад на чистата печалба. Добрата новина е, че хората все още купуват продуктите на Apple.

От друга страна, целевият пазар за епълските устройства е вече наситен, а потребителите в развиващите се страни не са готови да платят високата им цена. На тези пазари настъпва конкуренцията и най-вече южнокорейската Samsung.

Форбс смята, че вината за спада при Apple носи на първо място главният изпълнителен директор. Тим Кук не се справя и трябва да бъде заменен, според авторите на анализа.

Кой може да заеме неговото място? Форбс вижда само един подходящ кандидат в лицето на британския дизайнер Джонатан Айв, който придава облика на епълските продукти. Форбс не се ангажира с твърдение, че Айв има необходимите умения на управлява, но предвид, че силната страна на Apple винаги е бил дизайнът, защо не експерт като британеца да оглави компанията.

Коментари по темата: „Надигат се гласове за уволнение на Тим Кук”

добавете коментар...

  1. kokich

    To ne moje i dushata v raq i onui do……

Коментар