Топ експерти: VoIP е безопасна технология

Технологията VoIP (Voice over IP) е достатъчно безопасна и надеждна, за да може да се използва в корпоративна среда, заключи ново проучване сред ИТ директори.

Ползите от VoIP са ясни, що се отнася до евтини разговори и допълнителна функционалност на телефонните системи. Много бизнеси обаче имат притеснения от рисковете със сигурността, като атаки по системата за услуги, спам, заплахи от хакери и други.

Според експертно жури от 12 ИТ шефове във Великобритания, сформирано от silicon.com, VoIP е достатъчно безопасен за компаниите.

Gloucestershire Constabulary, която концентрира около около една четвърт от всички полицейски вътрешни телефонни номера, е имплементирала VoIP в своя нов централен офис и в тренировъчния център. Нейният ИТ директор Джон Шепърд, казва, че имат стратегическо намерение да преминат към VoIP във всички съществуващи офиси, когато сегашните телефонни аналогови връзки трябва да бъдат сменени.

Все още обаче VoIP не е считан за чак толкова надежден, че да бъде използван и в центъра за спешни обаждания 999, посочва ИТ шефът. Центърът ще продължи засега да използва аналогова телефония.

Греъм Йелоули, директор на технологичните услуги в инвестиционната банка Mitsubishi UFJ Securities International, смята, че макар и да не е достатъчно зряла технология, VoIP е достатъчно надеждна за телекомуникациите на компаниите. Той казва, че по-ниските цени на телефонните разговори са естествено по-атрактивни, но това, което прави технологията толкова желана, е възможността да се предложи достъп от едно устройство до имейл, гласов мейл и факс.

В днешния свят, където балансът работа/забавление на повечето хора е нарушен, една единствена точка за комуникации е много изгодна, макар това да значи още, че няма да може да се избяга от работата, коментира Йелоули.

Според Нейл Бат, ИТ директор в Brewin Dolphin Securities, основната причина за безпокойство и до днес си остава използването на една мрежа за глас и данни или така наречения „всички яйца в една кошница” подход. Въпреки всичко обаче, технологията VoIP е достатъчно стабилна и сигурна, за да се справи с този проблем, твърди Бат. Освен това всички проучвания показват, че и пазарът се е насочил към тази технология.

Коментар