UMPC от второ поколение може да работи с Vista

Корейската компания Samsung представи на компютърното изложение CeBIT”2007 ултра мобилен компютър (UMPC) от второ поколениe. За разлика от първата версия Q1, новият модел Q1 Ultra идва с по-висока резолюция на сензорния дисплей и с клавиатура на корпуса.
Екранът на Q1 Ultra поддържа 1024х600 точки, което прави възможна работата с операционната система Windows Vista Home Premium. Резолюцията от 800х480 в модела Q1 е под минималните изисквания на Windows Vista. Микро-клавиатурата в новия Q1 Ultra е разположена от двете страни на 7-инчовия дисплей.
UMPC от второ поколение работи с процесор Intel с ниска консумация на енергия. Точният модел на чипа още не е оповестен, като се предполага, че това x86 вариант на StrongARM или ULV Core 2 Duo. В предишни модели Samsung използва ULV Celeron M, който е модификация на мобилния процесор с ниско енергопотребление.
Обемът на оперативната памет на новия UMPC достига един гигабайт, срещу 512 мегабайта при Samsung Q1. Производителят е увеличил също така обема на твърдия диск от 40 на 60 гигабайта.
В Q1 Ultra са вградени две цифрови камери – основна 1,3-мегапикселова и една 0,3-мегапикселова на лицевата страна за видеоконференции. Компютърът включва още скенер за пръстови отпечатъци, GPS модул и декодер за TV сигнал.
Както и в предходния вариант, Q1 Ultra предоставя съвременни мрежови интерфейси: безжичен 802.11b/g, Bluetooth 2.0 и Ethernet. Новият UMPC обаче има вграден интерфейс за мобилна връзка 3G HSPDA.
Батериите на ултра мобилния компютър осигуряват три часа и половина автономна работа. Достъпни са и батерии с повишен капацитет, които обаче увеличават теглото на Q1 Ultra. Без тях, компютърът тежи 690 грама.
Samsung Q1 Ultra ще се появи на пазара през май 2007 година с ориентировъчна цена 1300 долара. Възможно е компанията да пусне и по-евтини варианти с процесор от Via Technologies.

Коментар