Френските власти минават на Ubuntu Linux

Националното събрание на Франция прие решение да се откаже от Windows в полза на софтуера с отворен код. Още през юни 1154 представители на институцията ще работят на нови РС с Ubuntu Linux, съобщи pcnews.ru.
С доставката на компютри с Ubuntu за Националното събрание ще се заемат компаниите Linagora и Unilog. Разглеждана е била също така и кандидатурата на известния френски Linux-дистрибутор Mandriva.
Lingora е системен интегратор, специализиран в отворения код. Вторият доставчик, Unilog, е френско  подразделение на международната компания LogicaCMG. Тя се занимава с консултации в сферата на ИТ и системната интеграция.
Очаква се, че представителите на Националното събрание на Франция ще използват  програми с отворен код като офис пакета OpenOffice.org, уеб браузъра Firefox и пощенския клиент Thunderbird.
По думите на Ричард Казенаве и Бернард Карайон, представители на институцията, които поддържат миграцията към отворен код, предприетата стъпка ще позволи на френските и европейски потребители да намалят разходите и да увеличат ползите.

Коментар