В далавери на Уолстрийт замесени Bank of America, AMD и Intel

В трудно положение изпадна Bank of America Corp. (BAC), след като стана ясно, че е получавала вътрешна информация за няколко технологични компании, между които AMD и Intel. В резултат на законови нарушения, комисията SEC (Securities and Exchange Commission) глоби филиала на BAC за банково инвестиране с $26 милиона, съобщава dailytech.com.
Разследването започна още през 2001 година. Тогава анонимен източник съобщи на SEC, че филиалът на банката е получил предварителна информация за прогнозите на анализаторите за подем и спад на няколко технологични компании и е използвал информацията, за да търгува с акциите им.
Banc of America е обвинена и в оказване на натиск върху анализаторите да съставят доклади, които да съответстват с инвеститорската дейност на банката, независимо че информацията в тях често била погрешна. На 12 септември 2000 г. Banc of America е оказала влияние върху анализаторите, които понижили акциите на технологични компании със своите доклади, вкл. тези на Intel и AMD.
Друга компания, повлияна от общото понижение на индексите на хай-тек фирмите на стоковата борса, е Elantec Semiconductor, клиент на Banc of America. Банката използвала влиянието си, за да попречи на анализаторите да продължат да представят негативните си доклади за технологичните компании, за да стане пазарът по-гостоприемен за продажбата на акции на Elantec на борсата.
Една седмица по-късно същите анализатори, които били притиснати да „удържат фронта” за негативните доклади за компаниите в бизнеса, увеличили рейтингите на AMD и Intel. Този обрат довел до по-благоприятен пазар за цялата индустрия, вкл. и за Elantec. В резултат, Bank of America спечелила $1.3 милиона долара от хонорари, веднага щом акциите на Elantec били оценени.
SEC е решена да запуши изтичането на секретна информация на Уолстрийт, казва нейният изпълнителен директор Линда Томсън. Фирмите трябва да вземат мерки за по-доброто опазване на непубличната информация, вкл. и предстоящо излизане на доклади, заявява тя.

Коментар