ФБР разследва изтичането на Stuxnet

Малко след като Ню Йорк Таймс публикува статия, в която присъстват САЩ и Израел като отговорни за създаване на зловредния софтуер Stuxnet, нанесъл сериозни щети на ирански ядрени съоръжения, ФБР започна разследване, което да установи виновникът за изтичане на тази информация.

Хора, близки до разследването, информират Уошингтън Поуст, че по този повод са разпитани редица бивши и настоящи държавни служители. Множество имейл акаунти и телефонни записи са били проверени в опит да се открият доказателства за контакт между длъжностни лица и пресата.

Администрацията на Барак Обама вече е взела мерки срещу шестима служители, които са изнесли чувствителна информация. Смята се обаче, че изключително малък брой американски и израелски служители са знаели за проекта Stuxnet.

В писмо от 2010 година, изпратено от Министерството на правосъдието до сенатска комисия, се посочва, че разузнавателните служби са уведомили правосъдното министерство за 183 опита за изтичане на информация. Тогава при проведени 26 индивидуални разследвания са установени 14 заподозрени.

Технологичният напредък и фактът, че без съдебна заповед ФБР може да установи достъп до правителствени имейли и данни от мобилни устройства, помагат бързо и лесно да се установят виновните.

Според информация на бивши прокурори, публикувана за Уошингтън Поуст, стандартното разследване започва със съставяне на списък на лицата, които имат достъп до изтеклата информация. След това ФБР започва проследяване на последващите действия на тези лица.

Коментар