Nokia държи близо 80% при WP смартфоните

Nokia контролира над 78% от пазара на смартфони под управление на операционна система Windows Phone, сочат данни на рекламната мрежа AdDuplex. На второ място е тайванският производител HTC с дял от 13,67%, следван от Samsung с 6,23%. Останалите производители с изключение на LG не събират и 1% от WP сегмента.

Класацията на AdDuplex стъпва на статистика от използването на 294 мобилни  приложения в нейната рекламна мрежа, което предполага, че реалната ситуация може да е по-различна. Анализът показва също, че Windows Phone 8 е инсталирана на 25% от смартфоните на база Microsoft платформа.

Като недостатъци на платформата се посочват поддържаната резолюция от само 720p, т.е. по-малка от тази на Android (1080p), както и ограничения списък със съвместими процесори.

По данни на анализаторската компания Canalys, през четвъртото тримесечие са продадени 438,1 млн. смартфона, от които само 2% работят под управление на Windows Phone. Лидери на пазара са Android (69%) и iOS (22%).

Най-големи производители на смартфони в света са Samsung и Apple, следвани от китайската Huawei. В челната петица попадат още ZTE и Lenovo, а Nokia изпада от нея, сочат данните на Canalys.

Коментар