Прекомерната телевизия в детството е опасна

Прекомерното гледане на телевизия в детска възраст крие сериозни рискове за развитие на престъпни навици в бъдеще, твърди изследване на университета в Охайо, Нова Зеландия. Оказва се, че всеки час, прекаран от децата пред телевизора, увеличава с 30% риска в бъдеще те да бъдат съдени за криминални престъпления.

„Не твърдим, че телевизията провокира появата на асоциално поведение. Но нашите изследвания показват, че намаляването на времето, прекарано пред екрана, може да се отрази положително на развитието на криминогенната обстановка в обществото”, отбелязват учените пред британския Дейли Мейл.

Резултатите от проучването сочат, че неконтролираното гледане на телевизия в детството води до развитие на агресивни черти на характера, повишена склонност към негативни емоции и риск за развитие на психични заболявания.

Изследването обхваща хиляди деца, родени през 1972-1973 г. В периода между 5 и 15 години децата са анкетирани веднъж на две години колко време прекарват пред телевизора. Асоциацията на американските педиатри препоръчва децата да гледат телевизия не повече от 1-2 часа на ден.

Коментар