Евтиният iPhone излиза през септември?

Apple ще пусне бюджетен iPhone през третото тримесечие на 2013 г. Цената на смартфона ще бъде $199, твърди пред AppleInsider.com анализаторът Джин Мунстер от Piper Jaffray.

По неговите думи, по-евтин iPhone ще окаже позитивно влияние на акциите на Apple по две причини. Първо, въпреки малката надценка, моделът ще увеличи печалбите на компанията, тъй като пазарът на евтини таблети ще възлезе на 135 милиарда долара през настоящата година. Второ, в навечерието на пускане на нови продукти инвеститорите традиционно купуват акции.

От момента на пускане на iPhone 5 през есента на миналата година акциите на Apple неотклонно поевтиняват. Пускането на бюджетен iPhone би помогнало на Apple да стабилизира акциите си. Ако Apple предложи 199-доларов (без договор) iPhone, то цената на подобно устройство ще бъде по-висока със 133% от средната цена на считаните за евтини смартфони, продавани на пазарите в Германия, Великобритания, Франция, Китай, Бразилия и Индия. Но дори и при тази цена, Apple ще продаде около 37 млн. устройства през настоящата година, 96 млн. през 2014 г. и 170 млн. през 2015 г.

Евтиният iPhone може да заеме до 30% от всички продажби на iPhone на световния пазар още през тази година, очаква Мунстер. Според анализатора, подобен модел, предназначен за развиващите се страни, би донесъл на Apple приходи в размер на $6,5 млрд. или 3% от годишния приход на компанията.

По-рано главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук намекна, че компанията може да разработи повече достъпни смартфони, но не задължително по-евтин вариант на iPhone. Според различни анализатори, компанията вече работи по евтино устройство с пластмасов корпус.

Коментар