Sun наема създателя на Debian Linux

Иън Мърдок, създател на дистрибуцията Debian Linux, напуска поста си на CTO в наскоро формираната Linux фондация, за да отиде да работи в Sun. Като бивш член на борда на фондацията и ръководител на инициативата Linux Standard Base (LSB), Мърдок е именит и влиятелен член на общността на софтуера с отворен код.

Решението на Sun да вземе на работа Мърдок съвпада с наскорошните усилия на компанията да увеличи прозрачността си и да се интегрира по-добре в общността на отворения код. Макар и да напуска Linux Foundation, Мърдок смята да запази позицията си на ръководител на LSB и посочва, цитиран от arstechnica.com, че Sun е член на Linux Foudation.

Ръководителят на отдела за отворен софтуер на Sun, Симон Филипс, описва решението за наемането на Мърдок като брилянтно и спорно, но и като логична следваща стъпка за компанията. Като нов шеф по операционни платформи в Sun, Мърдок е отговорен за изготвяне на стратегии за развитие на Sun Solaris и GNU/Linux.

Решението на Sun да наеме Мърдок раздели критиките на два лагера. Някои анализатори изразяват скептицизъм, смятайки, че е трябвало някой от OpenSolaris общността да бъде повишен на този пост, а не външен човек, който не е запознат с проекта.

Коментар