Нов ядрено-магнитен томограф в Пловдив

Спортната легенда Йордан Йовчев прегледа цялото си тяло на Magnetom Aera, дни след като официално сложи край на спортната си кариера

Спортната легенда Йордан Йовчев прегледа цялото си тяло на Magnetom Aera, дни след като официално сложи край на спортната си кариера

Магнитно-резонансен томограф (ЯМР) от най-ново поколение заработи в Пловдив. Magnetom Aera от Siemens няма аналог в България, заяви специалистът по образна диагностика д-р Борислав Милев. Томографът ще подобри значително качеството на образната диагностика за пациенти от региона и  страната.

Magnetom Aera е със сила на магнитното поле от 1,5 Тесла и благодарение на редица иновации, има капацитета да прегледа до 60 пациента на ден, което е безпрецедентно за страната, допълни д-р Милев.

Апаратът може да изобрази човешкото тяло в цял ръст за по-малко  от 15 мин. Това е от изключително значение за диагностицирането на онкологични заболявания и проследяването на техните стадии на развитие.

Магнитно-резонансният томограф разполага с голям набор от бобини за висока разделителна способност, което осигурява високото качество на получените изображения. Това е първият магнитно-резонансен томограф с отвор за пациента от 70 см, което позволява преглед на трудноподвижни пациенти или такива с клаустрофобия.

Magnetom Aera притежава и уникален за страната софтуер за изследване на сърце, млечни жлези, черен дроб и бъбреци. В експериментални условия апаратът може да покаже зоните, където се съхранява паметта в човешкия мозък и да изобрази неговите емоции. Това е изключително важно при диагностика и лечение на дементни състояния, паметови нарушения, болестта на Алцхаймер и др. Магнитно-резонансният томограф може да изобразява мозъчните трактове, което е от особено значение за болните от множествена склероза и при операциите на мозъчните тумори.

Спортната легенда Йордан Йовчев прегледа цялото си тяло, дни след като официално сложи край на спортната си кариера. Заедно с екипа на клиниката председателят на Българската федерация по спортна гимнастика  представи социален проект, който ще осигури безплатни прегледи с високотехнологичната апаратура за млади таланти в спортната гимнастика.

Апаратът работи в самостоятелната медико-диагностична лаборатория СМДЛ Русев 91 ЕООД в болница Каспела и на него могат да се преглеждат всички пациенти от областта и страната. Лабораторията има сключен договор с НЗОК и разполага и с многосрезов компютърен томограф от последно поколение Somatom Emotion на Siemens. Апаратът диагностицира с минимална доза на радиационно облъчване различни заболявания и най-вече болести на сърдечно-съдовата система.

Коментари по темата: „Нов ядрено-магнитен томограф в Пловдив”

добавете коментар...

  1. asq

    telefon za vrazka

  2. Слави

    А къде се намира,някакъв адрес или телефони?

Коментар