Мтел ще работи за повече обществена подкрепа за приемните семейства

Каузата „Приемна грижа” ще бъде подкрепена с бюджет от 100 000 хиляди лева и през тази година. Мтел ще запази размера на сумата, отделена през 2012 в помощ на приемната грижа, въпреки неблагоприятните икономически условия. Проектът на телекома „Приеми дете. Създай бъдеще!” остава фокус в социално-отговорната политика на Мтел и през 2013-та.

Приемната грижа е възможност за децата, лишени от грижите на собствените си родители, да израснат в семейна среда. Само в семейство децата могат да изграждат и развиват емоционална семейна връзка и да усвояват модели на поведение, които да им позволят безпроблемно социализиране когато пораснат. Инициативата на Мобилтел за насърчаване на приемната грижа стартира в края на 2011 година и остава навременна, тъй като от 2013 би трябвало да влезе в сила забрана за изоставяне на бебета от 0 до 3 г. в домове.

През тази година проектът „Приеми дете. Създай бъдеще!” ще включва мащабна информационна кампания, която ще популяризира не само социалната кауза, но и усилията на приемните родители в името на по-добро бъдеще на децата. Решението за такава кампания бе продиктувано от резултатите от социологическо проучване на GfK Bulgaria за нагласите към приемната грижа у нас. Според изследването приемните родители в България работят с усещането, че обществото ни е резервирано към приемното родителство.

Това може да се промени, когато за приемните родители и за тяхната роля в живота на децата се говори повече.

Благодарение на проекта „Приеми дете. Създай бъдеще!” 100 нови приемни семейства получиха през 2012 година допълнителна финансова помощ от Мтел. Настанените в семействата деца са на възраст от 2 месеца до 16 години. Пет от децата са с увреждания, а седем семейства отглеждат братчета и сестричета. Програмата беше реализирана от Мтел и Национална мрежа за децата, с партньорството на Министерство на труда и социалната политика, Български дарителски форум и Държавна агенция за закрила на детето. С медийно партньорство участваха netinfo.bg, вестник Сега, Дарик радио и БНТ.