Samsung Knox се изправя срещу BlackBerry

Knox използва технология на Centrify, която позволява едновременна аутентификация в няколко мобилни и уеб приложения

Knox използва технология на Centrify, която позволява едновременна аутентификация в няколко мобилни и уеб приложения

Лидерът на пазара за телефони Samsung излиза с ново решение Knox, с което ще конкурира директно канадските бизнес смартфони BlackBerry. Комплексът от хардуер и софтуер ще гарантира защитата на данните в мобилни устройства с марката Samsung.

Knox стъпва на платформа Security Enhanced (SE) Android, разработена от Агенцията за национална сигурност на САЩ, и на услуги за внедряване и управление на хардуера и мобилната платформа.

На ниво софтуер Knox предлага съхранение в контейнери, в които персоналните и корпоративни данни се отделят надеждно едни и други. Разделянето се изпълнява с помощта на SE Android и кодиране на ниво файлови системи.

Достъпът до корпоративни приложения и услуги в сигурна среда, вкл. е-поща, браузър, CRM, BI и други, се извършва чрез специална папка на екрана на мобилното устройство.

Samsung твърди, че Knox защитава от вируси, изтичане на данни и хакерски атаки и позволява безопасно възприемане на концепията BYOD (ползване на личните устройства и за служебни цели), като същевременно е запазена пълна съвместимост с Android и екосистемата на Google.

Knox ще конкурира корпоративните BlackBerry решения. Първите устройства Samsung Galaxy с поддръжка на Knox се очакват на пазара през второто тримесечие на 2013 г.

Wired сравнява Knox със системата BlackBerry Balance, която бе въведена със седма версия на платформата BlackBerry OS с цел да разграничи персоналните и служебни данни. Samsung твърди, че интеграцията на смартфони Galaxy с Knox в корпоративна среда е по-лесна отколкото на BlackBerry.

Knox използва технология на Centrify, която позволява едновременна аутентификация в няколко мобилни и уеб приложения. Технологията е напълно съвместима с Microsoft Active Directory. Връзката с Android и Microsoft Active Directory изглежда странна, но именно благодарение на нея Centrify е успешна вече осем години.

BlackBerry, от своята страна, коментира, че се занимава с подобни разработки от 1999 година и е лидер на този сегмент. Според изпълнителния вицепрезидент на канадската компания Дейвид Смит, основният проблем на Samsung е самата операционна система Android, която не достатъчно сигурна и повишава риска от проникване на зловреден софтуер в корпоративното пространство.

Коментар