Yahoo забрани отдалечената работа

Ръководството на интернет компанията Yahoo забрани на своите служители да работят отдалечено. Изпълнителният директор Мариса Майер смята, че подобна мярка ще създаде дух на солидарност в компанията и ще подобри качеството на вътрешнокорпоративните комуникации, предаде CNN.

Едва ли обаче забраната ще предизвика положителни емоции сред служителите, много от които работят на места, отдалечени на стотици километри от централата на Yahoo. Предполага се, че ако новите условия не ги удовлетворяват, те ще бъдат уволнени.

Мариса Майер пристигна в Yahoo от интернет гиганта Google. Едно от първите й решения като главен изпълнителен директор беше да осигури безплатна храна и айфони за всички служители.

Маейр въвежда в Yahoo практики, които успешно се прилагат в Google, но не и когато става въпрос за отдалечената работа. Ръководството на интернет гиганта счита, че забраната за работа от разстояние пречи за повишаване на производителността на труда.

Друго нововъведение, заимствано от Google, са регулярните срещи със служителите. За да постигне бърз успех, Майер не смята да „открива топлата вода”, а въвежда вече изпитаните модели на работа от Google. Тя ще получи възнаграждение в размер на $100 млн., ако в рамките на пет години успее да върне конкурентоспособността на Yahoo.

Мариса Майер, бивш вицепрезидент на Google, оглави неочаквано Yahoo през лятото на 2012 г. 37-годишната Майер е известна като лицето, отговорно за вида и усещането от най-популярните продукти на Google – не само основната начална страница за търсене, но и Gmail, Google News и Google Images.

Коментар