Хакери откраднали данни на 1 млрд. потребители на Yahoo

Yahoo и нейните потребители са станали жертва на мащабна кибератака през 2013 г.

Yahoo и нейните потребители са станали жертва на мащабна кибератака през 2013 г.

Данните на над 1 милиард потребители на услуги на Yahoo са били компрометирани в резултат на кибер атака през август 2013 г., съобщиха от интернет компанията. Това е вторият мащабен пробив, след като  по-рано тази година Yahoo призна за хакерски достъп до данните на 500 млн. потребители.

Атакуващите са поличили достъп до имената на потребителите, техните имейл адреси, телефонни номера, дати на раждане и пароли, а в някои случаи – и до секретните въпроси и отговори, уточняват от Yahoo. Пробита е системата за съхранение на информация за банкови карти и финансови операции на потребителите.

Yahoo отправи искане към всички свои потребители да сменят паролите си, за да гарантира сигурността на достъпа. Компанията си сътрудничи тясно с властите, за да бъдат разкрити извършителите на киберпрестъплението.

Новината за поредното изтичане на данни доведе до поевтиняване на акциите на Yahoo с 1,35% до $40,91 в края на борсовата търговия, а след това ценните книжа на компанията загубиха още 2,25% от стойността си, падайки до $39,99 за акция.

Yahoo се надява, че хакерските инциденти няма да повлияят на сделката й с телеком гиганта Verizon, който придобива основния бизнес на интернет компанията за $4,8 млрд. Според анализатори обаче, Verizon може да се опита да намали цената на сделката.

Коментари по темата: „Хакери откраднали данни на 1 млрд. потребители на Yahoo”

добавете коментар...

  1. saevar

    аз ако съм мениджъра на Verizon въобще няма да се занимавам с Yahoo и без това последните 8 години пропадна…..

Коментар